środa, 12 lutego 2014

ricotta hotcakes



Puszyste i delikatne, szybciutko się je robi. Myślę, że następnym razem trzeba zrobić z podwójnej porcji, tak szybko znikają z talerza. Mniam!

z mojewypieki.com

"Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
można dodatkowo posłodzić (ja dałam około 2 łyżek cukru)

Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz