środa, 26 lutego 2014

leniwe pierogi



Leniwe pierogi robiłam dawno, dawno temu, kiedy dopiero zaczynała się moja przygoda w kuchni. Przepis niedawno odgrzebany żeby wrzucić coś "dla studentów". Jeżeli szukacie szybkiego i słodkiego sposobu na obiad, to polecam ten przepis. Leniwe pierogi nie są jakieś szczególnie popularne a szkoda, bo to naprawdę smaczna alternatywa obiadowa ;) Robiłam z podwójnej porcji, bo z jednej, to dla dwóch osób może być co najwyżej na podwieczorek :))


z mojewypieki.com

Porcja dla jednego głodomora

"200 g twarogu półtłustego lub tłustego

1 jajko (osobno żółtko i białko)

pół szklanki mąki pszennej

pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)

Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem i cynamonem, lub jak lubicie."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz