wtorek, 4 lutego 2014
kakaowe beziki
Bezy w wersji kakaowej. Zgodnie z przepisem w książce, beziki są przełożone kremem z białej czekolady, ale ja pominęłam ten etap. Beziki wyszły kruche i delikatne, bardzo szybko zniknęły z talerza.
z Moje Wypieki i Desery
Składniki:
3 białka
160 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka przesianego kakao
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać kakao i ponownie ubić. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką, okrągłą tylką. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać bezy, pozostawiając między nimi niewielki odstęp.
Piec w piekarniku nagrzanym do 140C przez 45-60 minut*. Wystudzić.
*piekłam chyba 2x dłużej
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz