środa, 12 lutego 2014
Powiedz kocham...na śniadanie. Maślane rogaliki.
Śniadanie do łóżka, to nieco oklepany temat, ale...
wyobraźcie sobie, że budzi Was zapach świeżych, cieplutkich rogalików, które nie tylko przyniosła, ale i zrobiła Wasza druga połówka ;)
Rogaliki są puszyste i mięciutkie i bardzo smaczne (choć na mój gust, mogłyby być nieco bardziej słonawe). Można ciasto przygotować dzień wcześniej i tylko wrzucić je z rana do piekarnika. Chyba, że jesteście rannymi ptaszkami albo lubicie śniadania na kolację ;)
z mojewypieki.com
"Składniki na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):
580 g mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Ponadto:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu."
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz