poniedziałek, 10 lutego 2014

powiedz kocham...na patyku.



Jeśli szukamy oryginalnie wyglądających słodkości na walentynki, cake popsy będą idealne.

Uważam, że kuleczki ciasta na patyku wyglądają przeuroczo. Skorzystałam z ogólnodostępnych czekolad i posypek, bo nie każdy ma candy melts, lukier plastyczny czy barwniki do czekolady. Migdały, wiórki kokosowe, perełki, kolorowe cukry i posypki,ozdoby czekoladowe na wiele różnych sposobów. Warunki były niesprzyjające robieniu zdjęć, dlatego przedstawiam jedynie część swoich popsów.


z mojewypieki.com

"Składniki na około 20 sztuk:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.) *
120 g serka mascarpone
80 g nutelli lub masła orzechowego
200 g czekolady, do obtoczenia
1 łyżka oleju
kolorowe posypki

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

 Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej."
* skorzystałam z przepisu na czekoladowe ciasto Mississippi Mud Cake tutaj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz