wtorek, 4 lutego 2014

lemon curd



Słynny lemon curd, czyli krem cytrynowy. Do wypieków i deserów.

Zrobienie go zajmuje chwilę, jest gładki, kremowy i orzeźwiający.
Z przepisu z książki wyszedł mi niewielki słoiczek.

z Moje Wypieki i Desery

Składniki:
1 duże jajko
1 żółtko
70g drobnego cukru
40g masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu z cytryny/likieru cytrynowego

Wykonanie:
W metalowej miseczce roztrzepać jajko, żółtko i cukier, aż składniki się połączą. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Następnie dodać masło i sok z cytryny(i opcjonalnie ekstrakt lub likier). Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Krem powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. W razie konieczności przetrzeć przez sitko. Przelać do wyparzonego wcześniej słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz