wtorek, 17 grudnia 2013

Babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady i cynamonowym kremem




Jeżeli zastanawiacie się, co słodkiego zaserwować na święta-warto skorzystać z tego przepisu.
Świąteczne smaki zamknięte w uroczych babeczkach.

przepis z mojewypieki.com

"Składniki na 15 babeczek:
170 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy *
skórka otarta z 2 pomarańczy **
100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.
Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem cynamonowy:
450 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cymanonu 
Dodatkowo:
1 łyżka cynamonu, do oprószenia

Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez minimum 24 godziny.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by kremu nie 'przebić'. 
Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (Wilton 1M) i wycisnąć krem na babeczki. Oprószyć cymanonem, schłodzić.
Po schłodzeniu udekorować."
* użyłam pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
**skorzystałam ze startej skórki pomarańczy z torebki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz