piątek, 13 grudnia 2013

kruche ciasteczka, najlepsze!


Ukochane kruche ciasteczka.
Mój pierwszy wypiek w życiu, więc wszyscy podchodzimy do nich z dozą sentymentu.
Pyszne, łatwe do zrobienia, zawsze się udają. Ciasteczka rosną płasko, zachowują nadany im kształt, można użyć stempelków lub po prostu robić wzorki w cieście.
Uwaga: smakują każdemu :)

Składniki na ciasto :
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
1/2 szklanki cukru (dałam mniej)
2 żółtka
jedno opakowanie cukru wanilinowego (dałam dużą łyżkę cukru waniliowego)
szczypta soli

Wykonanie:
Posiekać margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Stolnicę wysypać mąką(ciasto dosyć się klei). Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180C przez około 10 minut (do lekkiego zbrązowienia brzegów). Zostawić do wystudzenia, przechowywać w zamkniętej puszcze.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz