wtorek, 10 grudnia 2013

babeczki orzechowo-czekoladowe z kremem orzechowym


Kolejna pozycja z książki "Moje wypieki i desery"
Puszyste babeczki z dodatkiem masła orzechowego.
Będą smakowały tym, którzy lubią takie orzechowe klimaty.

Ciasto(składniki na 7 babeczek):
50 g gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów, obranych (ziemne, pekan, włoskie lub laskowe)
1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g masła, roztopionego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie ciasta:
wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
W misie malaksera umieścić orzechy i czekoladę, zmiksować na mieszankę o konsystencji mokrego piasku.
Dodać pozostałe składniki i znowu zmiksować. Powstałe ciasto ma być gęste.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, wyrównać.
Piec około 25 minut w temperaturze 175C, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki wystudzić na kratce.

krem orzechowy:
65 g masła
160 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
1/3 szklanki cukru pudru

wykonanie kremu:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Ostudzone babeczki posmarować kremem. Można je ozdobić dowolnymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz