wtorek, 10 grudnia 2013

Pierniczki!


Najlepszy przepis na pierniczki. Można je zrobić dzień przed Świętami lub kilka tygodni przed i nie ma to znaczenia-zawsze są gotowe do spożycia. Z ciastem pięknie się pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. A co najważniejsze-są naprawdę smaczne! Nie za suche, lekko chrupiące, po prostu w sam raz. Z przepisu wychodzi naprawdę sporo pierniczków, jak nie macie tyle zapału(i czasu), to polecam zrobić z połowy porcji.

Przepis na miliardy pierniczków:
1kg mąki (lub odrobinę więcej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
1 szklanka miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka sody oczyszczonej + łyżka amoniaku(opcjonalnie)
1 opakowanie przyprawy do piernika
szczypta soli
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
1) masło, cukier, przyprawę do piernika, kakao i miód podgrzewać w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dstawić do ostudzenia.
2) Mąkę, sodę, sól wymieszać w osobnej misce.
4) Dodać jajka, wymieszać krótko.
5) Powoli wlewać wystudzoną masę. Wymieszać łyżką do połączenia.
6) Zagnieść ciasto.
7) Piekarnik nagrzać do 180C.
8) Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kształty. Wykładać na blaszkę, jeden obok drugiego, pierniczki mocno rosną, ale tylko w górę.
9) Piec przez ok 10 minut lub mniej(w zależności od grubości pierniczków) a najlepiej monitorować stan pierniczków i zobaczyć, kiedy będą mocno zarumienione od spodu.
10) Studzić na kratce, pierniczki na początku są miękkie, po ostygnięciu twardnieją.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz