wtorek, 10 grudnia 2013
ciasteczka z dulce de leche
Interesujące w smaku ciasteczka z mają kajmakową i drobinkami czekolady.
Kruche i aromatyczne, jednym smakowały bardzo, innym nieco mniej :)
z "Moje wypieki i desery"
Ciasto(składniki na ok.20 sztuk):
170 g mąki pszennej
100 g masła o temperaturze pokojowej
100 g dulce de leche (masy kajmakowej z puszki)
4 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych
Wykonanie:
Masło, dulce de leche i cukier utrzeć w misie miksera na gładką masę. Następnie dodać mąkę oraz ekstrakt i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać drobinki czekoladowe, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190C przez 13 minut-do lekkiego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez chwilę na blaszce, następnie przenieść na kratkę i ostudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz