wtorek, 10 grudnia 2013
Krem snickers
Smak dzieciństwa.
Z niewyjaśnionych powodów zniknął z półek sklepowych i wszyscy bardzo za nim tęsknimy.
Nie sądzę żeby kiedykolwiek udało się odtworzyć dokładnie tamten smak, ale z tego przepisu wychodzi bardzo podobny :)
Omn, omn, omn.
przepis z cukrowawrozka.pl
Składniki:
"Na ok. 400 ml *
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3 duże łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, mogą być karmelizowane
3/4 szklanki Nutelli (nie z lodówki!)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Zaczynamy od podgrzania mleka skondensowanego w rondelku z grubym dnem. Mieszamy je często, a kiedy zacznie gęstnieć i ciemnieć – cały czas. Na małym ogniu podgrzewamy je do momentu, kiedy będzie miało karmelowy kolor i konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masła, przesianą 1/4 szklanki mleka w proszku i posiekane orzeszki (troszkę możemy odłożyć do dekoracji), miksujemy na jednolitą masę.
Masło orzechowe miksujemy z dwoma łyżkami masła, przesianym cukrem pudrem, mlekiem i 1/4 przesianego mleka w proszku.
Do słoiczków nakładamy na zmianę po łyżce Nutelli, masy orzechowej i toffi, aż do zapełnienia. Na końcu możemy przemieszać warstwy widelcem i posypać wierzch orzeszkami. Krem ze względu na dodatek masła najlepiej przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej."
*polecam słoiczek z Ikei :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz