Zaintrygował mnie ten dodatek pieprzu.
Niestety, obawiałam się, że imbir i pieprz będą za mocne w ciastkach i zmniejszyłam nieco ich ilość.
Błąd! Ciasteczka smaczne, ale w przypadku moich-za mało pieprzno-imbirowe :(
Z pewnością do ponownego wypróbowania :)
z mojewypieki.com
"Składniki na około 48 sztuk:
80 g masła
100 g melasy
100 g cukru
pół łyżeczki zmielonego imbiru
pół łyżeczki świeżo zmielonego anyżu
trochę mniej niż pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
250 g mąki pszennej
szczypta sody oczyszczonej
Na lukier:
80 g cukru pudru
około 1 łyżki soku z cytryny
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, melasę, cukier i przyprawy, zagotować, następnie ściągnąć z palnika. Dodać mąkę i sodę, szybko wymieszać. Wystudzić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc.
Kolejnego dnia z ciasta odrywać kawałki masy i formować nieduże kulki. Układać na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piec ciasteczka na dolnej półce w piekarniku przez 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC (pieczone 12 minut będą bardziej miękkie). Wystudzić na kratce. Ozdobić lukrem wykonanym z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.
Ciastka można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 4 tygodni."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz