środa, 29 stycznia 2014
bananowe pancakes
Kolejna odsłona pancakes. Mięciutkie, wilgotne, cudownie bananowe, polane syropem klonowym.
Z przepisu wyszło mi jakieś 10 sztuk, tak myślę, bo podjadałam w trakcie. Idealne na przerwę w nauce ;)
"Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
1 jajko, roztrzepane
2 łyżeczki syropu klonowego (golden syrupu lub płynnego miodu)
20 g roztopionego masła
1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterki
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego."
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz