środa, 15 stycznia 2014

ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym




Wilgotne, czekoladowe blaty.
Puszysty krem czekoladowy.
Miękka polewa czekoladowa.
Wybornie czekoladowe połączenie!

z mojewypieki.com

"Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnego cukru*
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.

Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.

Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem czekoladowy**:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
1 łyżka rumu lub wódki
2 duże jajka
1 łyżka cukru***
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki

W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.

W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:
140 g mlecznej czekolady ****
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160 g śmietany kremówki

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

Wykonanie

Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić."

* dałam 1,5 szklanki
**wg Doroty połowa składników wystarczy na przełożenie ciasta, całość-na przełożenie i ozdobienie. Ja zrobiłam z 2/3 porcji, bo wyszły mi wysokie blaty.
*** dałam mniej, żeby krem nie był zbyt słodki
****dałam 100g mlecznej i 150g gorzkiej czekolady. Polewa jest więc nieco gorzkawa, ale mi to pasuje.
Złoty kolor polewa zawdzięcza barwnikowi w sprayu Wiltona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz