środa, 20 sierpnia 2014

tarta z serkiem kremowym i malinami na cieście francuskim




Cudowna, prosta w przygotowaniu tarta. Serowe nadzienie, maliny i migdały świetnie razem smakują. Nie martwcie się, że serek Philadelphia jest słonawy-po wymieszaniu ze wszystkimi składnikami i podpieczeniu, będzie doskonały ;)

z mojewypieki.com
Składniki:
375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
300 g serka kremowego typu philadelphia
1 małe jajko
4 łyżki mielonych migdałów
5,5 łyżki cukru pudru
ekstrakt z migdałów, do smaku
kubek malin
pół szklanki płatków migdałów
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania brzegów
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć. 
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 8 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
nadzienie:
Serek kremowy, jajko, migdały, cukier puder, ekstrakt z migdałów - wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wysypać maliny, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz