wtorek, 5 sierpnia 2014

pełnoziarniste muffiny z jabłkami



Leżę na kanapie, przeglądam fejsbuka i widzę prześliczne zdjęcia jabłkowych muffinów, no po prostu nie mogłam się powstrzymać, pomimo późnej pory ;) W domu zalega trochę jabłek, przecież nie mogą się zmarnować ;) Muffinki są pyszne-mięciutkie, aromatyczne, jabłka wspaniale komponują się z ciastem. 


z waniliowachmurka.blogspot.com

Składniki na 12 babeczek:


260 g mąki pszennej
40 g otrębów pszennych
150 g brązowego cukru*
2 jajka
150 ml maślanki
30 ml mleka
100 g masła (stopionego)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
 szczypta soli
4 małe jabłka np. papierówki

dodatkowo:
1 łyżka cukru pudru

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę.
 Jajko, maślankę, mleko, stopione masło  umieszczamy w misce i dobrze mieszamy.
.Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, cukier brązowy, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.
Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie, krótko mieszamy.
Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut.
Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
*dałam mniej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz