środa, 20 sierpnia 2014

ciasto jogurtowe ze śliwkami




Takie przepisy lubię najbardziej-banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ciasto jest nieco wilgotne, puszyste, bardzo smaczne i pięknie rośnie. Dzięki temu, że jest gęste owoce nie opadają. U mnie z dodatkiem śliwek prosto z drzewa, ale będą pasować też inne owoce (morele, maliny, truskawki, wiśnie...). Naprawdę polecam, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;)

z mojewypieki.com


Składniki:
160 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600 - 700 g dowolnych owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny -  do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz