środa, 20 sierpnia 2014

nutella brownies



Kolejna wariacja na temat brownies, tym razem z nutellą i orzechami laskowymi. Ciasto jest cudownie czekoladowe, z dużymi kawałkami orzechów, po prostu chce się sięgnąć po następny kawałek ;)

z mojewypieki.com

Składniki:
1¼ szklanki obranych, posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni
115 g gorzkiej czekolady
85 g mlecznej czekolady*
pół szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki nutelli
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki cukru**
2 duże jajka
W dużym naczyniu wymieszać mąkę i sól, odstawić.
W kąpieli wodnej rozpuścić: masło, czekoladę gorzką i mleczną oraz nutellę, wymieszać dobrze do gładkości, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wymieszać z cukrem, a następnie dodać jajka, wymieszać (najlepiej mikserem).
Masę czekoladowa zmiksować z mąką, na końcu wmieszać posiekane orzechy laskowe.
Piec w kwadratowej formie o boku 23 cm, w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut, lub krócej. Brownies powinno być wilgotne, lepkie w środku, lecz nie surowe. Im dłużej będziemy piec, tym brownies będzie zbyt suche i będzie przypominać zwykłe ciasto.

Smacznego!
*dałam deserowej
**dałam mniej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz