czwartek, 10 lipca 2014

cream-cheese brownies



Ponieważ z początkiem lipca zaczęły mi się wakacje, postaram się jak najczęściej dodawać przepisy na bloga. Mnóstwo całkiem świeżych przepisów i takich, które leżą i leżą- czekają na wypróbowanie ;) Na pierwszy ogień idzie brownies z serkiem. Nie byłam do końca przekonana czy lekko słonawa Philadelphia będzie pasowała do czekolady, ale w końcu to brownies-musiałam spróbować ;) Naprawdę warto się skusić! Ciasto jest delikatne, kremowe, nie aż tak ciężkie, jak typowe brownie. Wciąż mocno czekoladowe, ale można się pokusić o nieco większy kawałek niż zazwyczaj ...;)

z mojewypieki.com

"Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
125 g masła
2 duże jajka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g serka kremowego Philadelphia

W małym garnuszku roztopić masło z czekoladą, do momentu rozpuszczenia i połączenia. Lekko przestudzić. Jajka (całe) ubić z cukrem i wanilią, wmieszać do nich masę czekoladową. Na końcu wymieszać z mąką i solą.

Serek kremowy pokroić najcieniej jak potraficie.

Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, na to wyłożyć pokrojony cream cheese, a na górę resztę ciasta, wyrównać.

Piec w temeraturze 180ºC przez około 20 minut. Dokładnie przestudzić, a najlepiej pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Brownies pieczone w formie o wymiarach polecanych przez autorkę jest dość niskie "


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz