wtorek, 15 lipca 2014

muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką



W takie dni jak dziś, kiedy kompletnie nie mam ochoty wysilać się w kuchni, a już w szczególności iść do sklepu po składniki, zbawieniem są przepisy takie jak ten ;) Osobno składniki suche, osobno mokre, wymieszać, dodać truskawki i bach do piekarnika. Prościej być nie może. Muffinki są mięciutkie z dużą ilością truskawek i kropką nad "i" -migdałową kruszonką(albo płatkami migdałów, u mnie pół na pół). 

z mojewypieki.com

Składniki na około 15 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
pół szklanki oleju
niecała szklanka mleka
1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
100 g zmielonych migdałów
20 g masła
3 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz