sobota, 14 czerwca 2014

Letnie ciasto z truskawkami




Truskawkowy sezon trwa. Miała być przerwa i totalne skupienie na nauce, ale jak można się skupić, kiedy w kuchni tyle truskawek? Przecież nie mogą się zmarnować... 
Nie ma co się rozpisywać, to naprawdę proste w przygotowaniu i smaczne ciasto.
PS.W oryginalnym przepisie było posypane cukrem perłowym, ale z uwagi na brak cukru perłowego-po prostu pominęłam ten etap. 


z Moje Wypieki i Desery

"Składniki:
100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić."
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz