czwartek, 12 czerwca 2014
letnia sałatka z rukolą i truskawkami
Tato kilka dni temu zrobił smaczną i oryginalną sałatkę, dlatego aż żal by było nie podzielić się przepisem. Nie podaję konkretnych ilości, jedynie składniki, bo wszystko było "na oko" i na sporą miskę.
składniki:
truskawki,
rukola,
świeże liście mięty,
ziarna słonecznika,
orzeszki pinii,
ser patios (lub feta),
miód,
krem balsamiczny
Ziarna słonecznika i orzeszki pinii podprażyć na patelni.
Rukolę i miętę porwać, dodać miodu do smaku, wymieszać.
Dodać patios i truskawki przekrojone na 4 (lub na pół).
Wmieszać podprażone ziarna i orzeszki.
Moim zdaniem najlepiej najlepiej polać kremem balsamicznym tuż przed podaniem.
Można też kłaść sałatkę warstwowo(rukola i mięta, ziarna i orzechy, patios, truskawki, krem), wtedy pewnie będzie ładniej się prezentowała.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz