niedziela, 20 kwietnia 2014

kruche ciasteczka z lukrem królewskim






W tym roku, po raz pierwszy, dekorowałam ciasteczka lukrem. Wszystko za sprawą tych uroczych, wielkanocnych foremek, które udało mi się nabyć aż za 1£. Nie mogłam im się oprzeć i nie mogłam nie udekorować takich wielkanocnych ciasteczek.
Na początku lukier wyszedł za gęsty, dopiero po kilkunastu średnio udanych ciastkach odważyłam się go rozcieńczyć odrobiną wody(w przepisie jest mowa o białku, ale ja zorientowałam się o swoim błędzie już po rozdzieleniu lukru na miseczki i dodaniu barwników, więc woda wydawała się sensowniejszym wyborem). Dekorowanie zajęło mnóstwo czasu, ale jest to fajna zabawa i całkiem fajne efekty;) I chociaż wiem, że Święta są w pełni, to może akurat ktoś będzie miał więcej czasu w poniedziałek i skorzysta z przepisu;)


z mojewypieki.com

"Składniki na około 40 ciastek:
180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Składniki na lukier królewski: *
90 g białka
445 g cukru pudru
5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego

Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.

 W misie miksera umieścić wszystkie składnki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'**. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.

Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek.

Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty.

 W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka."

*zrobiłam z 2/3 składników i starczyło akurat na wszystkie ciasteczka.
** jeśli nie macie takiej końcówki, można zastąpić ją końcówką do wyrabiania ciasta ("świderki")





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz