niedziela, 18 maja 2014

sernik banoffee





Niebo w gębie. Kajmakowo-waniliowy sernik, masa kajmakowa, banany, bita śmietana i czekolada. Sernik sam w sobie nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga trochę czasu. Najwygodniej zrobić wieczorem sam sernik, dać mu się przegryźć w lodówce i następnego dnia wyłożyć resztę składników. Sernik nie jest za słodki, jest po prostu w sam raz: w sam raz kajmakowy, w sam raz bananowy, w sam raz śmietanowy ;) I do tego tak ładnie się prezentuje na stole.
Bardzo, bardzo polecam!


z Moje Wypieki i Desery

"Składniki na spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.

 Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić schłodzić na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 1 puszka dulce de leche*ok. 400 g

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka zmiksować lub dokładnie roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Masę serową podzielić na dwie części, jedna o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.

 Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z pierkarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową ostrożnie i łyżka po łyżce, wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Dodatkowo:
3 banany, pokrojone w plasterki i skropione lekko sokiem z cytryny (by nie ciemniały)
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
kilka kostek czekolady

Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę zetrzeć kilka kostek ulubionej czekolady.**

 Przechowywać w lodówce."

*dulce de leche - puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 2 godziny pod przykryciem. Otwierać dopiero po wystygnięciu. Dulce de leche można zastąpić kupną masą krówkową.
**dałam groszki czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz