niedziela, 13 kwietnia 2014

śmietankowa babka z białą czekoladą



Moja pierwsza propozycja na Wielkanoc. Babka jest smaczna, nieco wilgotna i nie za słodka. Dodatek śmietany nadaje jej ciekawy posmak, a biała czekolada zamiast cukru sprawdza się świetnie. Babka rośnie z górką, którą można obciąć później nożem albo spłaszczyć(ja tak zrobiłam). Myślę, że to był udany "babkowy" debiut (oprócz tego, że jest nieco za mocno zarumieniona - jak widać pieczenie i nauka nie idą w parze, bo można się zagapić ;)).


z ilovebake.pl

"składniki na ciasto:
300 g mąki tortowej
200 g białej czekolady
250 g kwaśnej śmietany 18%
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru pudru*
2 jajka, temp pokojowa
2 łyżki oleju roślinnego
skórka otarta z 1 cytryny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( stawiamy garnuszek z niewielką ilością wody, na górę stawiamy miskę ze szkła żaroodpornego – gotująca się woda będzie roztapiała czekoladę ), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie i dopiero później delikatnie wysuwamy z formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem z kawałkami startej białej czekolady."

*dałam 80g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz