czwartek, 26 maja 2016

Sernik na cieście bananowym





Jako ogromna fanka bananów i wszystkiego co bananowe, nie mogłam nie spróbować tego przepisu. Nigdy wcześniej nie robiłam ani nawet nie jadłam chlebka bananowego(co za strata), ale zadziwiająco dobrze pasuje on do sernika ;) zdecydowanie dla miłośników bananów i ciekawych połączeń.

Składniki na bananowy spód

  • 3 większe lub 4 mniejsze dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 75 g masła, roztopionego
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, odłożyć.
W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, rum. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. Może się zdarzyć, że ciasto wyrośnie z lekką górką. Po wystudzeniu odpiąć formę, ściąć lekko górkę nożem, ciasto zapiąć z powrotem w formę.
Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 1-2 łyżki ciemnego rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 
Z zewnątrz foremkę owinąć podwójnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Masę serową przelać na upieczone bananowe ciasto i piec w temperaturze 160ºC, w kąpieli wodnej, przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dodatkowo:

  • 2 banany
  • sok z 1/4 cytryny

Schłodzony sernik udekorować plasterkami bananów nawilżonymi sokiem z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz