czwartek, 26 maja 2016

Rocky Road





Pyszny blok czekoladowy, gdzie twardość czekolady i kruchość herbatników, przełamują mięciutkie pianki. Uwielbiam to połączenie, blok nie jest za słodki, ładnie wygląda i zaspokoi czekoladocholików ;)

z mojewypieki.com

Składniki na 24 kawałki:
  • 125 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 3 łyżki golden syrupu
  • 200 g herbatników (np. Rich Tea, petitków)
  • 100 g pianek mini marshmallows
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
Masło, połamaną czekoladę i golden syrup umieścić w garnuszku i roztopić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlać pół szklanki (125 ml) i odłożyć na później.
Do reszty dodać połamane herbatniki, marshmallows, wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Równo rozłożyć całą mieszankę, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylać odlaną czekoladę i wyrównać.
Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz