czwartek, 26 maja 2016

Babeczki Bounty

Jedne z moich "awaryjnych" babeczek-szybkie w zrobieniu i składniki zazwyczaj mam w domu. Nie są powalające w smaku, ale naprawdę smaczne i to chyba wystarczy. 

z mojewypieki.com

Składniki na 6 babeczek:
  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki mleka)
​Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.
Foremki na małe babeczki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub zmielonymi migdałami lub kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 30 g masła
Czekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz