czwartek, 3 października 2013

razowe ciastka mega czekoladowe



Czekoladowa rozpusta!
Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, bardzo czekoladowe!
Moje wyszły w rozmiarze BIG, do podzielenia się z drugą osobą ;-)
Do zrobienia jutro w nieco zmienionej wersji: nieco mniej cukru i z dodatkiem orzechów włoskich.

z mojewypieki.com

"1 jajko
3/4 szklanki jasnego brazowego cukru
70 g masła, roztopionego
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g ciemnych drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady

W naczyniu roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem. Dodać lekko przestudzone masło, wymieszać.

Do masy dodać mąkę razową, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, roztopioną czekoladę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste. Dodać czekoladowe drobinki, wymieszać.

Ciasto wykładać łyżką na blaszkę do ciastek wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, w sporych odstępach. Na każdą porcję pełną łyżkę ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez 13 - 15 minut, do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

 Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz