niedziela, 27 października 2013
crunchy peanut butter cookies
Pierwszy raz robiłam je tak dawno temu, że aż zgubiłam przepis :)
Ponownie odkryty, idealny na wykorzystanie zalegającego masła orzechowego.
Ciasteczka były imprezowym prezentem i znikały ze stołu w szybkim tempie(na zmianę z czipsami:))
Wspaniale orzechowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Polecam :)!
z mojewypieki.com
"pół szklanki cukru (lub trochę mniej)
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
115 g masła lub margaryny
115 g masła orzechowego typy 'crunchy'
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.
Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.
Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce."
PS.wzorki robiłam tłuczkiem .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz