niedziela, 27 października 2013

babeczki z dynią i posypką cukrową




Nie przepadam za dynią ani za przetworami dyniowymi. Natomiast wypieki z dodatkiem dyni strasznie mnie nęciły, nęciły aż w końcu spróbowałam :)

przepis z mojewypieki.com

"Składniki na 12 sztuk:
140 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej
1/3 szklanki kefiru lub maślanki
1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2 duże jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy - wymieszać, przesiać i odłożyć.

Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.

Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek. Posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Posypka cukrowa:
4 łyżki cukru demerara
 1 łyżeczka cynamonu

 *Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz