niedziela, 27 października 2013

muffiny potrójnie czekoladowe




Proste w przygotowaniu i smaczne, aczkolwiek mnie nie powaliły ;)

z mojewypieki.com


"Składniki na 12 sztuk:
225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 duże jajka
300 ml kwaśnej śmietany
150 g brązowego cukru
85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz