poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Drożdżowe ptaszki




Urzekające i smaczne ;)
Niestety, moje przypominają bardziej węże niż ptaszki, ale kwestia wprawy ;)
z galeriachleba.blogspot.com

"ciasto:
200 g przesianej mąki pszennej
150 g przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
8 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody (lub mleka)
1 łyżeczka cukru (lub miodu)
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko

glazura:
1 jajko+ 1 łyżeczka mleka

posypka:
pestki dyni
sezam
mak
goździki

Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na ok. 10 minut, wymieszaj je z mlekiem lub wodą, dosyp mąkę i resztę składników. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto.
Odstaw je, aby podwoiło swoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 90 minut).
Teraz czas aby ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków.
Z każdego z kawałków uformuj rulonik i postępuj zgodnie ze zdjęciami (zdjęć nie wrzucam, bo nie moje, a sama zapomniałam zrobić-odsyłam do: http://galeriachleba.blogspot.com/search/label/Drożdżowe%20ptaszki)
Teraz czas aby powstałe ptaszki zostawić na ok. 30 minut (muszą się lekko "napuszyć").
Rozgrzej piekarnik w tym czasie do 200 stopni, bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami, piecz do zarumienienia, czyli ok. 15 minut."

i zwykła buła ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz