poniedziałek, 8 kwietnia 2013
Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi
Bardzo wiosenne, bo wiosny nam brak ;)
z mojewypieki.com
"Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
sok i skórka otarta z 1 cytryny
odrobina 'trawiastego' zielonego barwnika np. w żelu/paście*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Blaszkę o wymiarach dolnych 22 x 25 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Masa kremowa:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Ponadto:
6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt z cytryny.
Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.
Uwaga: kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej."
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz