sobota, 20 kwietnia 2013

Chocolate chip shortbread

Zupełnie zapomniałam o tym przepisie :)
Przepis awaryjny, jak nie ma czasu na kruche ciasto ;)
z mojewypieki.com

"Składniki na 12 kwadratów:
150 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
125 g masła
40 g drobnego cukru do wypieków
75 g mlecznej czekolady, posiekanej

Na posypkę:
odrobina cynamonu
1 łyżka drobnego cukru

Obydwie mąki przesiać do naczynia. Dodać masło i wyrobić palcami, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać cukier i czekoladę, wyrobić, uformować w kulę.

Wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową płaską formę o boku 18 cm i nakłuć ciasto widelcem. Cukier i cynamon na posypkę wymieszać razem i połowę posypać po cieście.

Piec w 160º przez około 40 minut, aż będzie lekko złote.

Wyjąć z piekarnika, odczekać, aż lekko przestygnie, posypać pozostałą posypką i pokroić na 12 kwadratów. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz