środa, 9 stycznia 2013

Red Velvet Cupcakes



słynne red velvet ;)
baaaardzo smakowały !
przepis z waniliowachmurka.blogspot.com

"Składniki na 6 dużych babeczek:

- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (użyłam barwnika w płynie)
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem z mascarpone i kremówki:

- 250g mascarpone
- 100ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- chlust ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać razem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii i ubić razem. Barwnik wymieszać ze śmietaną. Do masy maślano- jajecznej dodawać na przemian mąkę i śmietanę z barwnikiem, dokładnie miksując. Na koniec rozpuścić w occie sodę i dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać przygotowane ciasto do 2/3 wysokości foremek.
Babeczki piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, natomiast duże w 190°C przez 25 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w foremkach, potem przełożyć je na kratkę do studzenia.

Ubić lekko mascarpone, następnie dodać cukier i wlać kremówkę. Na najwyższych obrotach miksera ubić serek i śmietankę na sztywny krem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobna końcówką wycisnąć ‘czapeczkę’ na każdej babeczce."



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz