środa, 9 stycznia 2013

Muffinki z mlecznym ryżem



niezłe, ale na pewno nie powalające ;)
dobre na drugie śniadanie.
z cukrowawrozka.pl

"200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajo
75 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki esencji wailiowej
5 łyek oleju
200 g ryżu ugotowanego na mleku (ryż zalewamy mlekiem w ilości 2 razy większej, niż jest ryżu i gotujemy do wchłonięcia płynu)
50 g naturalnego jogurtu
+ cukier puder na lukier

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z cukrem i wanilią, oraz olejem, jogurtem i ryżem. Łączymy zawartości obu misek i mieszamy do połączenia składników.
Ciastem napełniamy papilotki i pieczemy muffinki ok. 15-20 minut. Po ostudzeniu można polukrować."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz