środa, 9 stycznia 2013

Muffinki pina colada



mniam, mniam, mniam!
wilgotne, cudownie kokosowe, z lekko wyczuwalnym smakiem rumu, ozdobione bitą śmietaną...mmm
z cukrowawrozka.pl

"12 sztuk:
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g wiórków kokosowych
300 g ananasa z puszki
1 jajko120 g brązowego cukru
80 ml oleju słonecznikowego
250 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
2 łyżki rumu (sugeruję trochę więcej, bo u mnie był jednak mało wyczuwalny)

Mąkę mieszamy z wiórkami, proszkiem i sodą.

Ananas odcedzamy z zalewy i 250 g kroimy w drobną kostkę, a 50 g w nieco większe kawałki do dekoracji. Jako rozbełtujemy z cukrem, olejem, jogurtem, rumem i ananasem pokrojonym w kostkę. Łączymy z mieszanką mączną i mieszamy łychą do powstania w miarę jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po ostudzeniu można polukrować lub udekorować kremem lub bitą śmietaną."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz