środa, 26 grudnia 2012

Babeczki Rudolfy



Miłość od pierwszego wejrzenia !
Przepis z mojewypieki.com, lekko zmodyfikowany: z dodatkiem kakao* i składniki podzielone na pół żeby wyszło na jedną blachę.

"1,5 szklanki mąki pszennej
 1/2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
 115g masła
 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
 2 duże jajka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 niecałe 3/4 szklanki mleka
łyżka kakao*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

 Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:
 300 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.

Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

Ponadto:
 duże precelki
 oczy - białe groszki , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
wiśnie kandyzowane na noski

 Udekorować babeczki."



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz