środa, 26 grudnia 2012
Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem i papryką.
Potrzeba matką wynalazków.
Przekąska idealna na wieczór(i do piwa:))
Zakochałam się w cieście francuskim-jabłka, nutella, pianki marshmallows, a teraz na słono:)
Składniki:
jedno opakowanie ciasta francuskiego
jedna papryka, posiekana w kostkę
niecałe pół kostki żółtego sera(startego na dużych oczkach)
sól gruboziarnista
przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie itp.) oraz czerwona papryka
1 jajko, roztrzepane(do posmarowania)
Ciasto francuskie rozwinąć, zostawić do dojścia do temperatury pokojowej.
Podzielić na kwadraty(dowolnej wielkości)*. Na każdy kwadracik wysypać trochę żółtego sera i papryki, tak aby dało się później zawinąć. Posypać przyprawami. Rogi kwadratu złączyć do środka, tworząc "poduszeczkę"z małymi otworkami. Zlepić razem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kilkoma ziarenkami gruboziarnistej soli i czerwoną papryką.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć poduszeczki. Piec w temperaturze 220*C przez ok 20-30 minut, do zezłocenia.
Odstawić na chwilkę aby nieco się ostudziły.
*przy "poduszeczkach" istnieje ryzyko otworzenia się ciasta, można więc robić tradycyjne rożki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz