wtorek, 4 grudnia 2012

Muffiny z białym serem



Nie są to najbardziej reprezentatywne muffiny, jakie miałam okazję zrobić.
Wyglądają tak zwyczajnie, że nikt nie spodziewa się po nich dobrego smaku.
Niesłusznie, gdyż muffinki są pyszne, idealne na przekąskę.

Przepis, naturalnie, z mojewypieki.com

"2,5 szklanki mąki pszennej
od 1/2 do 3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*
2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, jajka.

Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:
250 g twarogu
1 żółtko
cukier wanilinowy (8 g)

Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.

Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.

 * jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej;"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz