niedziela, 9 marca 2014
tort confetti
Uwielbiam kolorowe torty. Tort confetti mnie zauroczył - dobra i szybsza alternatywa dla tęczowego tortu.
Z przyzwyczajenia dodałam brązowego cukru, dlatego biszkopt wyszedł ciemniejszy(przy jaśniejszym posypka zapewne prezentowałaby się lepiej). Zmniejszyłam też ilość blatów z trzech do dwóch. Nigdzie nie mogłam znaleźć posypki Polka Dots, Oetkera, więc musiałam użyć innej. Do masy użyłam posypki Delecty, która niestety nieco straciła kolor podczas pieczenia. Jednym słowem-mój torcik odbiega swym wyglądem od oryginału( torcik Doroty-kilk), ale i tak jest uroczy ;)
z mojewypieki.com
"Uwaga: Poniższe składniki na ciasto należy potroić i upiec 3 jednakowe blaty ciasta. Ilość kremu jest już dostosowana do całego tortu.
Składniki na 1 blat:
100 g masła lub margaryny do pieczenia
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
100 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska, o pojemności 5 ml)
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny
tęczowa posypka cukrowa (30 g)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok i zmiksować. Masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać posypkę cukrową, wymieszać, bardzo krótko (posypka zacznie barwić ciasto, nie można do tego dopuścić).
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
W taki sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.
Krem śmietankowy z nutą cytrynową:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.
Krem jest gęsty i trwały. Krem lżejszy można otrzymać ubijając 500 ml śmietany kremówki 36% i 250 g serka mascarpone.
Wykonanie:
Na paterze układać na sobie poszczególne blaty ciasta i przekładać je kremem śmietankowym. Wierzch i boki posmarować kremem. Ciasto oprószyć posypką confetti.
* Posypka cukrowa - najlepsza w postaci krótkich tęczowych 'kreseczek' lub drobnego maczku ('hundreds-and-thousands'). Większe perełki się nie nadają - będą zbyt twarde w cieście. Nie nadają się również posypki naturalne - kolory bledną w cieście i nie są widoczne (przetestowałam)."
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz