niedziela, 9 marca 2014

razowe ciastka czekoladowe z nutellą i orzechami laskowymi



Pyszne, kruche ciasteczka o wyraźnie orzechowym smaku. Nie ma nad czym się rozpisywać, po prostu musicie je zrobić :) 
PS. Na zdjęciu już zapakowane do śniadaniówki, będą mi towarzyszyły jutro na uczelni.

z mojewypieki.com

"Składniki na 35 - 40 ciastek:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła, w temperaturze pokojowej
115 g nutelli, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.

W misie miksera utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.

Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać.

Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ciasteczek), aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz