sobota, 15 marca 2014

brownies z dulce de leche




Jeden z częściej robionych przeze mnie wypieków. Czekolada i kajmak, to coś, co można długo przechowywać, więc często robię te ciasto, kiedy nie mam czasu/ochoty iść do sklepu po składniki. Brownie z natury jest zakalcowate i nie ma sensu trzymać ciasta dłużej w piekarniku "na wszelki wypadek". Najlepsze jest właśnie takie wilgotne i ciężkie.  Proste w wykonaniu, wszystkim bardzo smakuje. Nie zdarzyło się jeszcze żeby ktoś odmówił sobie dokładki ;) Bardzo często robię je na imprezy ;)

z mojewypieki.com

"Składniki na 12 sztuk brownies:
115 g masła
170 g gorzkiej czekolady*
25 g kakao
3 duże jajka
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
1 puszka dulce de leche** (około 380 g)
opcjonalnie można dodać 100 g posiekanych podpieczonych orzechów włoskich lub pekan

W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.

Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, makę, zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy (jeśli są dodawane).

Płytką foremkę do brownies o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.

Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

*polecam gorzką czekoladę z Wedla
**masa karmelowa otrzymana z gotowanego przez 2 h (pod przykryciem i cały czas zanurzonej w wodzie), puszki mleka skondensowanego słodzonego"

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz