Wykonanie na podstawie przepisu z handletheheat.com.
Ciasteczka są miękkie, rozpływające się w ustach. Dodatek prawdziwego kakao i zmniejszona ilość cukru równoważy słodycz nadzienia. Marshmallow Fluff po zmiksowaniu z masłem okazało się nieco problematyczne- niby masa gęsta, ale ciasteczka po niej "zjeżdżały". Stąd pomysł na schłodzenie.
Bardzo przyjemny deser i nietrudny w przygotowaniu.
Z przepisu wyszło mi 18 dużych ciastek.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki naturalnego kakao
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
110g masła w temperaturze pokojowej
niecała ½ szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
1.)
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia zmieszać w jednej
misce, odstawić.
2.)
Masło utrzyj na białą i puszystą masę, dodaj cukier, ucieraj
dalej.
3.)
Dodaj jajko i ekstrakt,, ubijaj przez 2 minuty.
4.)
Do masy dodaj połowę suchych składników i pół szklanki mleka,
ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę suchych składników
i mleka i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
5.)
Piekarnik nagrzej do 190C
6.)
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dużą łyżką wykładaj masę
(1/2 łyżki) i formuj koła.
7.)
Piec przez ok. 10 minut.
8.)
Zdjąć z blaszki, zostawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
¾ pojemnika Marshmallow Fluff
4 cienkie plasterki masła w temperaturze pokojowej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1)
masło utrzeć z masą Marshmallow i ekstraktem.
2)
Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz