poniedziałek, 10 września 2012

Whoppie Pies

Whoppie pies- amerykańskie ciastka, po których nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać.
Wykonanie na podstawie przepisu z handletheheat.com.
Ciasteczka są miękkie, rozpływające się w ustach. Dodatek prawdziwego kakao i zmniejszona ilość cukru równoważy słodycz nadzienia. Marshmallow Fluff po zmiksowaniu z masłem okazało się nieco problematyczne- niby masa gęsta, ale ciasteczka po niej "zjeżdżały". Stąd pomysł na schłodzenie.
Bardzo przyjemny deser i nietrudny w przygotowaniu.
Z przepisu wyszło mi 18 dużych ciastek.


Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki naturalnego kakao
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
110g masła w temperaturze pokojowej
niecała ½ szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka

1.)    Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia zmieszać w jednej misce, odstawić.
2.)    Masło utrzyj na białą i puszystą masę, dodaj cukier, ucieraj dalej.
3.)    Dodaj jajko i ekstrakt,, ubijaj przez 2 minuty.
4.)    Do masy dodaj połowę suchych składników i pół szklanki mleka, ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę suchych składników i mleka i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
5.)    Piekarnik nagrzej do 190C
6.)    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dużą łyżką wykładaj masę (1/2 łyżki) i formuj koła.
7.)    Piec przez ok. 10 minut.
8.)    Zdjąć z blaszki, zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
¾ pojemnika Marshmallow Fluff
4 cienkie plasterki masła w temperaturze pokojowej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1)      masło utrzeć z masą Marshmallow i ekstraktem.
2)      Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut
3)      Smarować jedną warstwę ciastka, przykrywając drugą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz