niedziela, 23 września 2012

cupcakes na maślance i krem z mąki ;)


Jak tylko zobaczyłam ten przepis na ciasteczkowepotwory.blox.pl od razu się za niego zabrałam ;)
Nie mam takiego talentu do ozdabiania(może kwestia braku wprawy i odpowiedniego rękawa cukierniczego?) ani ładnej zastawy, ale i tak uważam, że wyszło nieźle :D
I najważniejsze, smacznie.
Z moich modyfikacji, tradycyjnie, mniej cukru, chociaż i tak krem nieco za słodki. No,ale ogólnie nie jestem fanką super słodkich rzeczy. I zamiast maślanki, jogurt Grecki, bo akurat to miałam w lodówce.

"Cupcakes:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy)
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jaja

Mąkę z solą, proszkiem i sodą przesiewamy. Jajka ucieramy ok. 30 sekund, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę na przemian z maślanką, miksując po każdym dodaniu. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia. Voila.

Krem:

4 łyżki mąki
200 g miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli dowolnego olejku

Mąkę mieszamy z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, aż nasza mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Studzimy. To baaardzo ważne, żeby mieszanka była całkowicie wystudzona. W trakcie tego procesu stanie się też jeszcze gęściejsze.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, około 3 minut. Potem stopniowo dodajemy miksturę mączną. Ucieramy, aż zacznie nam powstawać gładki krem. Może to zająć ok. 5 minut, może mniej, może więcej. Mój na początku wyglądał niezbyt zachęcająco, ale powoli powoli stawał się gładki i jednolity.

Żeby uzyskać efekt dwukolorowych spiralek, do rękawa cukierniczego nakładamy krem zabarwiony na dwa różne kolory - jeden kolor przy jednym boku rękawa, drugi - przy drugim. Przy wyciskaniu oba będą wychodzić równocześnie."



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz