środa, 18 lipca 2012

Lekkie ciasto z owocami




Zakochałam się w tym cieście. W smaku- biszkoptowe. Lekkie, puszyste i najważniejsze- bardzo proste do przygotowania. Przepis skradłam z wcinajto.blogspot.com i robiłam już w kilku wersjach: z truskawkami, rabarbarem, malinami i borówkami. Moim zdaniem- borówki wygrywają :)


"Składniki:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce: świeże lub zamrożone

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
 Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka ). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem."






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz