wtorek, 13 stycznia 2015

pomarańczowe babeczki z makiem i białą czekoladą



Babeczki robiłam już po świętach, choć jeszcze w świątecznym klimacie. Były poczęstunkiem na imprezie i znikały aż miło ... a to chyba dla nich najlepsza rekomendacja;) Z przepisu wyszło mi 12 babeczek.

z mojewypieki.com

Składniki na 10 babeczek:
125 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
1/4 szklanki maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy*
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy, mak, zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady, posiekanej**
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnuszku nad parującym wrzątkiem umieścić czekoladę i kremówkę. Odczekać kilka minut, do roztopienia się czekolady, co pewien czas mieszając. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.
* nie miałam ekstraktu, dałam niecałe pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
** użyłam czekolady Milki, która niestety dała żółtawą polewę, zamiast białej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz