środa, 13 listopada 2013
ciasteczka marcepanowe
Nie lubię marcepanu. Nie sądzę żebym kiedykolwiek zjadła coś o tym smaku.
Tak było, dopóki nie zrobiłam tych ciasteczek.
Gdyby nie to, że były na prezent, pewnie zjadłabym wszystkie :)))
z Moje wypieki i desery
Składniki na 40 ciastek:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
130 g masy marcepanowej
90 g masła o temperaturze pokojowej
60 g drobnego cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładkie, miękkie ciasto*. Formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem zrobić wzorek w kratkę.**
Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 12 - 14 minut, do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.
*Jeżeli miksowanie nie zrobi ciasta miękkiego i gładkiego, wystarczy zagnieść dłońmi.
**Wzorki robiłam tłuczkiem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz